Välkommen till Solstenens förskola en del av Kungsängsenheten. De samlade förskolorna och skolorna i Smedby - Rambodalsområdet. Vi bildar barnen för var de ska vara i framtiden, inte var vi är idag. Vi är en enhet med ett gemensamt pedagogiskt förhållningssätt. Verksamheten bedrivs i flera byggnader som alla ligger naturnära vilket vi använder oss medvetet av. I och med att vi är en stor enhet med en mångfacetterad verksamhet kan vi förverkliga och utveckla forskning och organisationen på ett bra sätt.

Är du nyfiken på Kungsängsenheten? Klicka på länken och titta på filmen om vår verksamhet:

fredag 23 mars 2018

Vi planterar på västra 2


VI PLANTERAR!!
Under ett par veckor har barnen fått möjlighet att plantera olika kärnor. Små svarta krumelurer som barnen hittat när vi ätit frukt. Kärnorna kommer bland annat från äpple och melon. Barnen har planterat kärnorna i jord och sedan vattnat omsorgsfullt. Nu, ett par veckor senare har vi äntligen fått ett resultat. Små gröna hjärtblad sticker fram genom jorden.    
Efter denna introduktion har vi fått mersmak.
Förra veckan gick hela barngruppen på promenad till hästarna. Efter mycket utforskande hittade barnen små runda kulor. Vem har lagt dessa här? Har någon tappat dem? Vad är det för något? 
Efter mycket funderande har vi bestämt att vi även ska plantera dessa kulor. Vi har valt en stor plastbalja som rymmer mycket jord och förhoppningsvis många kärnor, frön och runda kulor.  
Tillsammans hjälps barn och pedagoger åt att hälla upp jorden i baljan. En pedagog frågar barnen om de vet eller kan gissa, vad det kommer att växa ur jorden när vi planterar harbajs?
Bajshare!
Pedagog visar barnen, genom att hälla ut bajset på ett vitt papper.
Bajskorvar!
Barnen benämner harens spillning med bajskorvar.
Någon säger att det är mammas bajs.
Pedagog frågar barnen hur de tycker att jorden känns?
Mjuk!
Pedagog frågar barnen igen, vad de tror att det kommer växa i jorden där vi har planterat harens bajs?
Blommor!
Planteringen fortsatte med bönor, ärtor och gräs. Alla hjälptes åt att omsorgsfullt peta ner de små fröerna och täcka dem med ett varmt täcke jord.
Vi har ett gemensamt ansvar för att ge fröerna vatten. Detta är en del av att projekt VATTEN har flyttat in på avdelningen. Nu väntar vi med spänning på vad som ska kika upp ur jorden!
 
 
 
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar