Välkommen till Solstenens förskola en del av Kungsängsenheten. De samlade förskolorna och skolorna i Smedby - Rambodalsområdet. Vi bildar barnen för var de ska vara i framtiden, inte var vi är idag. Vi är en enhet med ett gemensamt pedagogiskt förhållningssätt. Verksamheten bedrivs i flera byggnader som alla ligger naturnära vilket vi använder oss medvetet av. I och med att vi är en stor enhet med en mångfacetterad verksamhet kan vi förverkliga och utveckla forskning och organisationen på ett bra sätt.

Är du nyfiken på Kungsängsenheten? Klicka på länken och titta på filmen om vår verksamhet:

onsdag 19 april 2017

Vi går på teater

Hej allihopa!
Idag har några av de äldre barnen från västra 1 och 2 varit på teater tillsammans. Vi fick gå med raska steg för att hinna i tid till föreställningen. Tur barnen har starka och snabba ben! Vi väljer att hålla en kompis i handen när vi går. Vi tittar även både till vänster och höger när vi går över vägen. 

Vi pratade lite om teatern på vägen, hur skulle kaninen se ut och vad skulle de göra? 
För att skapa en bra förutsättning för att alla barn ska uppskatta teatern, är det viktigt att vi som pedagoger introducerar och gör det obekanta lite mer bekant. Även berätta för barnen att det kommer vara andra förskolor som vill titta, vilket innebär att barnen kommer få träffa nya ansikten. På så sätt är barnen lite förbereda på vad som ska hända. 

Föreställningen heter kanin och kanel. Handlingen utgår ifrån en barnbok. Föreställningen handlar om känslor och hur vi kan uttrycka dessa inför varandra. Kanin och kanel blir osams och blir ledsna på varandra. Här får barnen uppleva uttrycket ledsen. Andra känslor som uttrycktes var känslan, glad och sur. I berättelsen fanns det olika djur som visade sig lite då och då, bland annat det busiga biet. 
Biet flög över barnens huvud... Väldigt väldigt nära... Många barn skrattade och tyckte det var väldigt spännande. 

Vi fick också se när de träffade fågeln som kvittrade och flög runt. 

Ekorren hade gömt sig trädet. Men oj, där bakom står ju kanin också! 

I slutet fick barnen se att kanin och kanel kunde bli vänner igen. De slutade gråta och berättade att dem gjorde fel och ville hellre vara vänner. Detta gestaltades genom att förmedla en känsla. De kramades, var glada och dansade tillsammans! Det är mycket roligare att vara två, sa kanin! 

Teatern visade mycket känsla och kamratskap. Värdegrunden och hur vi behandlar varandra arbetar vi med varje dag. Det ska vara roligt att vara tillsammans på förskolan och att möta varandra. 

I slutet ville kanin och kanel bjuda in barnen till en "känslo dans". Först fick barnen välja om de ville låna deras saker... barnen kunde välja på ett par öron.. eller kunde man välja att ha en kanelbulle på huvudet.. eller en färgglad kjol. 
Kanin frågade barnen hur man kunde dansa om man ville känna sig lite glad?
Hur kunde man dansa om man kände sig lite sur?
Barnen hade många förslag.. Snurra... Krypa... Stampa.. Hoppa.. 

Barnen var delaktiga och vi upplevde att innehållet i föreställningen fängslade våra barns uppmärksamhet. Vi hoppas vi kan träffa kanin och kanel fler gånger!

Vi hörs! 
Hälsningar från oss 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar