Välkommen till Solstenens förskola en del av Kungsängsenheten. De samlade förskolorna och skolorna i Smedby - Rambodalsområdet. Vi bildar barnen för var de ska vara i framtiden, inte var vi är idag. Vi är en enhet med ett gemensamt pedagogiskt förhållningssätt. Verksamheten bedrivs i flera byggnader som alla ligger naturnära vilket vi använder oss medvetet av. I och med att vi är en stor enhet med en mångfacetterad verksamhet kan vi förverkliga och utveckla forskning och organisationen på ett bra sätt.

Är du nyfiken på Kungsängsenheten? Klicka på länken och titta på filmen om vår verksamhet:

onsdag 15 mars 2017

Vi går till skogen

Idag har vi fortsatt välkomna våra inskolningsbarn som har börjat hos oss. De "gamla" barnen är väldigt nyfikna på de "nya" barnen som har börjat. Vi har en spännande och rolig tid framför oss att bygga en gemenskap och tillhörighet med varandra. 

Några av barnen har varit i skogen idag. Vi fick verkligen hålla oss i hatten när vi var ute, eftersom vinden var så envis. Till och med barnen reagerade... "det blååååååser" "min mössa blåste iväg". 
Men trots det, kunde vi öva på många förmågor under vistelsen i skogen. 

Barnen sprang det första de gjorde till den stora stenen. Här fick de kämpa med hela kroppen för att komma upp. Under bara några minuter hade fantasin hos barnen pågått.. "vi ska klättra" "vi är här uppe" "vi ska fika nu"...helt plötsligt börjar ett barn sjunga: lalalalalalalala och det blev en sådan spontan sångstund som vi nämnde i tidigare inlägg. Alla de andra barnen på stenen sjöng med och de började stampa. Här gick alla barnen runt, sjöng i kör och stampade med fötterna. Det är så häftigt hur allt börjar.. 

Vi hittade en koja.... vi kollade om det blåste lika mycket därinne. 

Vi utforskade marken. En del kände på löven och lyssnade på hur de prasslade. En del åkte rutchkana ner för stenar och nedförsbackar. Vi kollade efter djur, men hittade inget djur. Vi kände på pinnar och kottar. Här sitter ett barn och gräver i marken, som pedagog undrar man vad barnet tänker? Extra intressant blir nästa bild. 
Här böjer sig barnet långt långt fram för att komma ännu närmre marken. Fanns det något intressant? Vad var det som upptog barnets nyfikenhet? Man blir så nyfiken!! 

Vi hittade ett träd som var delat, vilket skapade en rolig stund för barnen. 
Här provade de att gå igenom trädets öppning. Att uppleva med hela kroppen och känna att man klarar saker själv är utvecklande för jaget. 

Skogen är en mötesplats där det mesta är tillåtet. Vi har god tid att samtala och svara på barnens frågor. Vi har stora möjligheter att uppmuntra barnens grovmotoriska förmågor genom att hela tiden vara närvarande. Framförallt har vi god tid på oss att bara njuta av nuet, lyssna på fåglar eller bara sitta stilla. Själva eller tillsammans... men härligt nog väljer många barn i gruppen att sätta sig tillsammans. 

Ett barn la sig ner och såg väldigt nöjd ut. De andra två barnen gör likadant. Där låg de en kort stund, helt tysta och bara va i nuet! 

Vi hörs snart igen! 
Vänliga hälsningar västra 2 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar