Välkommen till Solstenens förskola en del av Kungsängsenheten. De samlade förskolorna och skolorna i Smedby - Rambodalsområdet. Vi bildar barnen för var de ska vara i framtiden, inte var vi är idag. Vi är en enhet med ett gemensamt pedagogiskt förhållningssätt. Verksamheten bedrivs i flera byggnader som alla ligger naturnära vilket vi använder oss medvetet av. I och med att vi är en stor enhet med en mångfacetterad verksamhet kan vi förverkliga och utveckla forskning och organisationen på ett bra sätt.

Är du nyfiken på Kungsängsenheten? Klicka på länken och titta på filmen om vår verksamhet:

onsdag 8 mars 2017

Vi fick hjälpa åsnan att leta efter sina vänner

Hej!

Idag har de äldre barnen varit på sagostig i skogen. 

Vi fick gå en en bit för att komma fram till ett litet rött hus i skogen. Väl där, träffade vi åsnan som bad om vår hjälp. "Kan ni hjälpa mig att hitta mina vänner som har gömt sig i skogen". Åsnan berättade lite om sina vänner. 
Många barn var väldigt sugna på att börja leta, så vi gick snabbt vidare in i skogen. Och vilka hittade vi där?


Första stoppet gjorde vi hos grodan som vinkade till oss när vi kom! 
"Grodan" ropade barnen.

Barnen förstod snabbt att det skulle komma fler djur. De tittade sig omkring väldigt mycket och när de sagt hejdå till ett djur, ville de snabbt vidare till ett annat. Här springer barnen till nästa stopp! Andra barn valde att ta en vuxen i handen, vilket kändes tryggt och bra. 


Barnen hade en del frågor till djuren. "Har du hatt på dig"? En del barn kände på snögubben näsa. 
   Det blev också många kramar! 


Vi fick använda både kropp och knopp under promenaden. Djuren hade gjort en fråga vid varje stopp. Frågorna var kluriga, men vi var noga med att inte säga vad som var rätt eller fel. Det är viktigare att barnen får träna på att lyfta fram sina tankar och våga säga det högt! 

Vi gjorde ett stopp hos Snövit, som berättade att lite längre ner på stigen fanns en av de sju dvärgarna. Under tiden Snövit berättade detta för oss, ropade många av barnen samtidigt som de pekade... "tomte", "det är en tomte". Barnen sprang ivrigt ner innan Snövit ens hade sagt hejdå. En av pedagogerna försökte få barnen att tänka på vad Snövit hade sagt, vilket är en träning för minnet. Vem sa Snövit att detta var? Alla svarade med "tomten, tomten". Det var alltså uppenbart för barnen att det  inte var en dvärg, utan en tomte. Och även här finns det ju inget rätt eller fel, barnen ser världen utifrån olika ögon och referensramar. 

 En alldeles levande Batman. En stor förebild för många, så ni kan förstå lyckan i barnens ögon!


Det var en härlig promenad, där alla barn kunde delta på sina egna villkor. Barnen kunde delta genom att bara titta, lyssna.... eller både titta, känna och samtala med djuren. Vi berömde barnen för alla starka ben under promenaden! För vissa barn kunde promenaden vara en utmaning i sig, därför är det extra viktigt att ge positiv feedback för att det ska bli en positiv upplevelse.

De yngre barnen lekte med snö inomhus. 


En del barn hade snön med sig till vattenleken och en del barn valde att lägga ner saker i snön. Vad händer då, sjunker sakerna ner i snön.... blir det vatten.. hur känns det när man klämmer på snön.. att utforska och upptäcka. 

Tack för att ni läste och är nyfikna på vad vi gör. Det betyder mycket för oss. 
Vi hörs! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar