Välkommen till Solstenens förskola en del av Kungsängsenheten. De samlade förskolorna och skolorna i Smedby - Rambodalsområdet. Vi bildar barnen för var de ska vara i framtiden, inte var vi är idag. Vi är en enhet med ett gemensamt pedagogiskt förhållningssätt. Verksamheten bedrivs i flera byggnader som alla ligger naturnära vilket vi använder oss medvetet av. I och med att vi är en stor enhet med en mångfacetterad verksamhet kan vi förverkliga och utveckla forskning och organisationen på ett bra sätt.

Är du nyfiken på Kungsängsenheten? Klicka på länken och titta på filmen om vår verksamhet:

onsdag 22 februari 2017

Lekens betydelse

Vi kan inte nog tjata om ur viktig leken är för barns utveckling och lärande. Förra veckan och denna veckan tillförde vi två lådor med utklädningskläder, eftersom det har skapats väldigt mycket lekar genom våra stövlar, vantar och hattar. Många barn har nyfiket kollat igenom lådorna, känt och klämt på materialet som finns där. 

Det är viktigt att föräldrar och vuxna i de sammanhang där barn vistas har förståelse för att barns lek är avgörande för deras utveckling och lärande, och att man sätter stort värde på leken....(Knutsdotter - Olofsson, 2009). 

Lekarna har varit många. 
"Vi leker att vi är i skolan" "vi leker doktor"
"Och då kom det till huset. Och då kom spöket till sitt hem och så klampa han"
"Det var en liten Björn... den klampade och stampade sen klappade" (här visar barnet rörelser samtidigt som hen säger vad björnen gör)
"Det var en gång en liten Björn, sen var det en liten bebis där borta..."
Genom lek och teater kan barnen lära sig sociala förmågor, komma nära sina känslor och träna språk, samt minne och koncentration. Att kunna leka är en väldigt bra förberedelse för det forsatta livet.  Det är vi som pedagoger som ska se till att barnen får möjlighet att leka och kunna utvecklas i leken. Vi har upplevt att artefakterna hjälper barn att ta fram fantasin (Knutsdotter - Olofsson, 2009). Vissa barn har tagit modet till sig att ställa sig på vårt bord och prata högt inför andra. De berättar en saga och visar med hela kroppen. Hur fantastiskt är inte det?
Tänk att vi kan få vara med att ge modet till våra barn. Att våga synas och tro på sig själva. 

Vi hörs. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar